Choose your language......

Tips voor een relaxt gevoel ondanks dat je to-do lijstje niet bij te benen valt!

Geplaatst op april 03 2019

Tips voor een relaxt gevoel ondanks dat je to-do lijstje niet bij te benen valt!

De zomertijd is weer ingegaan, een uurtje minder tijd, maar nog steeds even veel te doen. Het perfecte moment om tips te delen voor het omgaan met tijdsdruk. Want voor de meeste mensen moet er immers gewerkt worden, maar daarnaast ook tijd worden vrijgemaakt voor sporten, vrienden, familie, gezond koken en leuke uitjes. Ook voor deze kwestie geldt echter: Fake it till you make it.

En ik hoor je al denken: ‘fake it till you make it, wat een bullshit. Alleen denken aan mijn to-do lijst geeft me al stress. Ik kan mijn kop toch niet in het zand steken en alles maar ontlopen?’ Nou nee, dat klopt, maaar het is wél echt zo dat je je mind kan trainen!

De kracht zit ‘m in je brein en door je te focussen op de goede dingen, wordt je leven daadwerkelijk beter. Dit fenomeen staat bekend als The power of manifastation. Je gedrag manipuleren door een boodschap vaak genoeg te herhalen, het uiteindelijk geloven en er naar te leven. Je manier van denken werkt als een soort magneet: waar je je op focust, zal naar je toe komen. Als je je focust op negatieve dingen, zal je geen successen bereiken. Maar als je je wel richt op je ambities, ga je kansen zien én pakken. Als je je dus focust op een relaxt leven dan zal je dit dus ook gaan ervaren, hoe druk je het ook hebt. Nou snap ik ook dat dit allemaal erg mooi en wijs klinkt, maar het toepassen nog een ander verhaal is. Daarom een aantal concrete tips met toelichting.

Haastige spoed is zelden goed

Ze zeggen het niet voor niets. Haasten kun je beschrijven als de constante onderhandeling met jezelf, tijd en andere mensen. We noemen het onderhandelingen, maar in de realiteit kan dit meer voelen als een gevecht tussen al die factoren. Je werk kan soms voor je gevoel zo opstapelen en als dit wordt gecombineerd met haast door deadlines, dan ben je soms geneigd werk uit te stellen. Een proces wat eigenlijk erg inefficiënt is, want juist als je het dus super druk hebt, wil je niet beginnen omdat het zo’n berg aan werk is. Als je er dan eenmaal, met de nodige haast aan begint, ben je minder productief en zal je uiteindelijk ook minder tevreden zijn met het eindresultaat. [1]

Nu je dit hebt geleerd, weet dan ook dat die onderhandelingen tussen jezelf en tijd beter werken als datgene wat je wil al in jouw bezit is. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe baan terwijl je nog werkt bij je huidige werkgever, ervaar je dit veel positiever dan wanneer je geld nodig hebt en je al een tijdje werkloos bent. Hetzelfde proces geldt als je jezelf vertelt dat je druk bent, veel te doen hebt en geen tijd hebt. Als je je haast, voel je je gehaast. Heel simpel. Als je zegt dat je geen tijd hebt, dan heb je geen tijd. Maar dat is omdat je er geen tijd voor maakt. Als je zegt dat je wél ergens tijd voor hebt, dan maak je er tijd voor. Dan wordt het een prioriteit. Dit moet je leren, maar zowel op werk als thuis kun je hier zeker beter in worden.

Drie strategieën om minder druk te voelen en meer gedaan te krijgen

Een manier waarop je je werk gedaan krijgt, maar geen stress voelt. Dat zal de meeste mensen als muziek in de oren klinken. Wat als ik je zeg dat er strategieën zijn die je kan toepassen om zelfs méér gedaan te krijgen. Nog beter toch?

Laura Vanderkam is auteur, Ted Talk spreker en expert op gebied van productiviteit. Na veel onderzoek kwam zij achter drie manieren om je productiviteit te verhogen.[2]

Wat als je het morgen zou moeten doen?

Zeg enkel ‘ja’ tegen dingen die je morgen zou kunnen doen. Weinig druk ervaren, begint met je to-do lijstje niet zo vol krijgen in the first place. De eerste stap is daarbij het stellen van prioriteiten waar de vorige tip over ging. En ‘nee’ zeggen is dan de volgende les om te leren. Elke keer als iemand jou om iets vraagt, bedenk je dan of het morgen zou kunnen uitvoeren. Zo niet? Zeg dan nee. Als iets ver in de toekomst ligt, zijn we geneigd makkelijker over een taak te denken. Je creëert de illusie dat er nog zo veel tijd is voordat iets moet gebeuren. Bedenk je echter ook dat je het over drie weken waarschijnlijk net zo druk zal hebben als vandaag. Maar zou je het morgen al wel kunnen doen? Go for it.

Weg met die telefoon!

Het volgende punt is de tijd die je hebt goed indelen. Het beste voorbeeld van tijd weggooien, is urenlang je social mediafeed bekijken. Denk je dat jouw telefoongebruik wel meevalt? Tegenwoordig zijn er genoeg manieren om dit te testen. Zo biedt Apple zelf een functie waar het gebruik van verschillende applicaties gemeten wordt in tijd, maar er zijn ook apps die dit voor je bijhouden. Kijk eens na een weekje hoeveel tijd dit van je inneemt. Geschrokken? Misschien is het dan tijd voor een social detox. Het is bewezen dat mensen die minder vaak op hun telefoon zitten zich gelukkiger voelen. Misschien iets om te proberen om vervolgens de vrijgemaakte tijd in een hobby te kunnen steken.

Spoil yourself

Je weet wat ze zeggen, time flies when you’re having fun. Maar het is ook zo dat het voelt alsof je méér tijd in je week hebt als je ook doordeweeks leuke dingen plant. Je raakt even uit de sleur en zal de dag daarna waarschijnlijk ook een stuk productiever zijn op je werk. Zie het niet als iets wat moet, maar verwen jezelf hier en daar door eens uiteten te gaan of een filmpje te pakken. Routine zorgt er juist voor dat de tijd vliegt. Dingen die nieuw zijn onthoud je beter. Daarom voelde als kind een jaar als een eeuwigheid terwijl je nu even niet oplet en het jaar al om is. Als je het gevoel van meer tijd wil ervaren, is het dus goed om routine te doorbreken.

Ook zonder jou blijft het lopen

Ook al voelt het soms alsof je niet eens even een koffie kan gaan halen op je werk. Je moet weten dat bij de meeste banen het niet zo is dat alles finaal in de soep loopt als je even een rondje gaat wandelen. Dus neem dat rondje dan ook. Laat je mobiel achter, praat met niemand en verveel je eventjes. Het beste is nog om even naar buiten te gaan en alleen te zijn met je gedachten. Niemand kan je eventjes storen. Tegenwoordig wordt elke seconde gevuld met het scrollen op je mobiel. Hierdoor wordt de wereld en je vervelen compleet achterwege gelaten. Mensen hebben snel het gevoel dat hun tijd verspild wordt. Wanneer bijvoorbeeld de bus voor je neus wegrijdt en je 30 minuten moet wachten, ervaar je irritatie omdat je ‘tijd kwijtraakt’. Maar zie het juist als tijd die je cadeau krijgt om even om je heen te kijken en een momentje voor jezelf te pakken.

Hoe ga jij om met een druk tijdschema om jezelf te kunnen ontspannen?

 

[1] https://www.bedrock.nl/haast-haast-haast-wat-heeft-haast-met-gulzigheid-te-maken/
[2] Juliet’s school of possibilities van Laura Vanderkam

Meer artikelen

0 reacties

Laat een reactie achter

Alle blog reacties worden gecontroleerd voordat het geplaatst is